2015. december 9., szerda

Csodás vaníliás hókifli

Életünk rohanással telik, nincs egy percünk megállni sem a hétköznapokon, sem a hétvégéken. A fejünk folyamatosan a karácsonyi teendők listáját böngészi, és ahogy a gyerekek elalszanak, ülünk le az internet elé, hogy további ajándékok és ötletek után kutassunk. Ilyenkor jön jól egy apró segítség, hiszen most olyan süti receptet hozunk nektek, amely gyors, egyszerű és mégis az egész család kedvence lesz. Nekünk legalábbis gyermekkorunk egyik meghatározó íze volt, így karácsony tájékán. Tartsatok velünk és gondoljunk másképp a hókiflire!



Miben is más a mi hókifli receptünk? Elsőként az alapanyagokon módosítottunk picit: fehér lisztet cseréltük ki teljes kiőrlésűre, a margarin helyett pedig vajat használtunk. Így a recept hozzávalói a következők:
- 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
- 20 dkg vaj
- 10 dkg porcukor
- 10 dkg darált dió vagy mandula
Díszítéshez 10 dkg vaníliás porcukor.


Az alapanyagokat összedolgozzuk és hűtőben pihentetjük, ugyanis könnyebb a vajas tésztával dolgozni, ha hideg. A következő trükk a két háztartási fólia között történő nyújtás. Ezáltal mind a deszka, mind a nyújtófa tiszta marad, nem kell a kezünkről lekapargatni a ráragadt tésztát. Másik nagy előnye, hogy ezzel a módszerrel elkerülhetjük a lisztezést, ami "elnehezíti" a tésztát.

A következő egyszerűsítés a szaggatásban rejlik. Az eredeti recept szerint ugyanis egyesével kis kifliket hengergetünk, formázunk a tésztából. Ha a kifli helyett holdacska alakra váltunk, akkor nagyon gyorsan, egy kör alakú sütikiszúró formával elérjük ezt az új formát. Persze ha van speciális tésztakiszúró rácsunk, akkor maradhatunk a kifliknél.

Közepes hőmérsékleten, szilikon sütőlapon 15-18 perc alatt világos barnára sütjük a holdacskákat, majd még melegen alaposan beszórjuk vaníliás porcukorral. Ehhez az ízesített cukrot magunk is előállíthatjuk, ha egy üvegben a porcukorba beleszúrunk 1-2 rúd vaníliát és hagyjuk, hogy a cukor átvegye a fűszer aromáját.


Az utolsó módosításunk szintén az egészségesebb életmód irányába mutat: a porcukor szórás helyett választhatunk minél magasabb kakaó tartalmú csokoládéval történő bevonást - így csökkentve ezzel a süteményünk kalória tartalmát.


A csokoládés verzióról nem készültek képek, olyan gyorsan elfogyott az összes :o) Ha kedvet kaptatok hozzá, ti is készítsétek el ezt a megújult süteményt!



A fotózáshoz külön köszönet a kiegészítőkért: a tányérokat innen választottuk, ezt a vágódeszkát használtuk, a mécsestartó és az asztalterítő a téli hangulatú termékek közül kerültek ki.

Továbbra is érdemes adventi és karácsonyi kiegészítőkért szétnézni a Kika Magyarország áruházaiban,  ahol a hét minden napján 20%-os kedvezmény várja a vásárlókat ezekre a termékekre.
Share:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig