2016. március 18., péntek

9 tipp, hogyan könnyítsd meg magad számára az otthoni munkát

Ahogy a tavasz első napsugarai behatolnak otthonunkba, szembesülünk azzal, hogy bizony a téli szürkületben nem látszott a por itt-ott, és ennek következtében a legtöbb háziasszonyra rátör a nagytakarítási láz. Általában a húsvét a kitűzött cél, mintha előírás lenne, hogy a tavaszi nagy ünnepre a háznak már aztán ragyognia kell – és itt máris álljunk meg egy pillanatra: mi van akkor, ha húsvétkor még van a lakásnak olyan pontja, amivel nem szívesen dicsekedünk?

Elmarad az ünnep? Dehogy. Ugyanúgy eljön, és aztán el is megy, ahogy a tavalyi, a tavalyelőtti, mi pedig maradunk, úgyhogy máris szögezzük le a nulladik tippet: tartsd szem előtt, hogy az ünnep van érted, nem pedig te az ünnepért!

Igen, ez szép-szép, de a lakást akkor is ki kell takarítani – hallom szinte a sóhajokat. Nos, akkor jöjjön néhány ötlet Mai Mónitól, hogy kicsit könnyebb legyen.


1. Tartsd egy helyen a takarító eszközöket.
Ahhoz, hogy gyorsan haladhass, fontos, hogy könnyen, egyszerűen elérd az eszközöket és kellékeket. Eléggé el tudja venni az ember kedvét a munkától, ha úgy kell összevadászni a szükséges holmikat. Tartsd a kellékeket olyan helyen, ahol gyorsan, könnyen hozzáférsz – például a fürdőszobai tisztítószerért ne kelljen egy emeletet kutyagolnod – kapjon helyet a fürdőben, és így, ha azt látod, hogy le kell törölnöd a csapot, a tükröt, nem marad el amiatt, hogy jó, majd behozom a vízkőoldót…


2. Csavard fel a hangerőt.
A zene segít jó hangulatban végezni a munkát. Akár össze is állíthatsz lejátszási listákat, olyan zenéket keress, amelyek jó kedvre derítenek. Táncolhatsz is takarítás közben, felér egy edzéssel!


3. Ne hagyd a végére a „nemszeretem” részt!
Legjobb az elején letudni az utált részeket, amíg a motivációd a legnagyobb. Utána minden más már könnyebb lesz.

4. Ne takaríts csak azért, mert takarítani kell.
Ha valamit nem kell megtisztítani, akkor nem kell! Egy használaton kívüli fürdőt teljesen felesleges átcsiszatolni csak azért, mert illik. Ha a hűtő a múlt heti tisztítás óta még mindig makulátlan, miért kéne kimosni? Arra fókuszálj, amit tényleg el kell végezni. 

5. Kiömlött? Töröld fel.
Lehet, hogy magától értetődőnek tűnik, de vajon megtesszük mindig? Lecsöpög, kiömlik, kifolyik – ha halogatjuk, később nehezebb eltüntetni.


6. Ne vidd túlzásba a szereket.
A túl sok vegyi anyag használata károsíthatja a felületeket – annyit használj, amennyi épp elég. A szereknek pedig hagyj elég időt: ritkán „működnek” azonnal. Hagyd, hogy feloldják a szennyeződést, utána töröld csak le.


7. Felülről lefelé.
Ezt a nagymamám mondta mindig: kezdd a tisztítást a tetején, úgy haladj lefelé, hogy az ülepedő por ne a tiszta részeket szennyezze újra.


8. Száraz-nedves.

Ezt is a mamától tanultam: előbb töröld le szárazzal – leszedi a port -, utána jön a nedves, így elkerülheted, hogy a felületek csíkosak legyenek.

9. Tisztán tedd el az eszközöket.

Ahhoz, hogy legközelebb is egyből rendelkezésre álljanak, fontos, hogy az eszközöket, kellékeket tisztán, rendben tedd el, és tárold.


Share:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig