2016. március 22., kedd

A tökéletes húsvéti kalács receptje

Elérkezett az idő, bizony hétvégén itt a Húsvét! Ilyenkor összegyűlünk családunkkal, barátainkkal és egy csodásan megterített asztal mellett ünnepeljünk a tavaszt, a megújulást. Most egy olyan receptet hoztunk Nektek, melyet egyáltalán nem ördöngösség elkészíteni, kezdő háziasszonyok is bátran álljanak neki. A siker garantált, ha minden egyes lépését betartjuk a leírásnak. Gyertek, dagasszunk, kelesszünk, fonjunk és süssünk együtt kalácsot!

A tökéletes kalács receptje:

65 dkg BL 80-as (kenyér-) liszt,
1,5 kiskanál só,
25 gramm friss élesztő
2 kiskanál méz
1,2 dl langyos tej
2 nagyobb tojás (L-es) +1 a kenéshez
150 g natúr, zsíros joghurt
50 gramm vaj felolvasztva

1. Melegítsünk langyosra a tejet, morzsoljuk bele az élesztőt, és a mézet. Az élesztő felfuttatásának két titka van, az egyik, hogy ne legyen túl forró a tej, mert az megöli az élesztő gombákat, a másik, hogy adjunk enni az éhes, futni készülő élesztőnek - jelen esetben mézet. Hagyjuk magára, míg szépen felfut, azaz szép habos lesz a teteje.

2. A lisztet alaposan keverjük össze a sóval, majd jöhet bele a 2 nagy tojás, az olvasztott vaj, a joghurt, és végül a felfutott élesztő. Ha valami galiba miatt nem állna össze a tésztánk, akkor nagyon kis mennyiségekben adjuk még hozzá tejet. Jól gyúrható, de nem lágy tésztát kell kapnunk.

3. És akkor most jöhet a kemény munka! Elő a munkahelyi sérelmekkel, a mérgünkkel, haragunkkal, bármivel, ami erőt ad nekünk ahhoz, hogy kb. 10 percig dagasszuk a tésztát. Igen, 10 percig. Lehet, hogy 4-5 perc után úgy gondolod majd, hogy elég, de nem, nem elég. Kell a 10 perc! Ha megvagy,  takard le konyharuhával és szobahőmérsékleten keleszd legalább 2 órát, de 3 is belefér.

4. Amikor szépen megkelt, akkor vedd ki a tálból, és egy lisztes felületen fonj kalácsot belőle. Ennek az a pontos menete, hogy először döntsd el, hogy egy hatalmas, vagy két kisebb kalácsot szeretnél. Mi a két kisebbet javasoljuk, így 6 egyenlő részre oszd a tésztát! Ha maradsz az egy nagy kalácsnál, akkor értelemszerűen 3 egyenlő részre lesz szükséged. Bátran mérlegelj, hogy szép arányos kalácsot kapj, fontos, hogy a fonatok egyformák legyenek. A kimért tésztákból sodorj egyforma "kígyókat", majd 3-at fogj össze a végénél, és kezd el fonni. Laza fonatot készíts, és amikor a végére értél a végét gömbölyítsd alulra. Keleszd tovább legalább fél óráig. Fonatot ugyanúgy kell készíteni, mint hajból. Három szál, és a szélén lévőt mindig tedd át a tőle jobbra vagy balra eső szálon közép irányba. 

5. Miközben kel a tésztád, kapcsold be a sütőt 200 fokra. Kend meg a kalácsot a felvert egész tojással, és ha már meleg a sütő, akkor tedd be sülni a kalácsodat, vagy kalácsaidat. Ha egymás mellé teszed őket, akkor ügyelj rá, hogy sütés közben még nőni fognak, így hagyjál kellő távolságot a nyers kalácsok között. Fél óra múlva kész is a remekmű. Jó étvágyat és boldog Húsvétot kívánunk!
Share:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig