2016. március 24., csütörtök

Rapid nagytakarítás 3 nap alatt - és az eszközök, amire mindenképpen szükséged lesz

Múlt heti bejegyzésünkben, már adtunk 9 ötletet ahhoz, hogy hogyan könnyítheted meg a mindennapokban magad számára az otthoni munkát. Most pedig jöjjön az elmélet után a kőkemény gyakorlat, Móni újra segítségünkre siet, hogy hogyan tegyünk pontot a nagytakarítás végére 3 nap alatt!Ha egyáltalán nincs időd, de szeretnél egy kicsit tenni azért, hogy az ünnepnapok alatt nyugodtan nézhess körbe a lakásban, akkor menjünk együtt végig ezen a három napon. Nem lesz rendbe rakva az utolsó szekrény is, de amennyire kell, annyira optimális állapotot tudsz teremteni. Jegyezd meg: az ünnep van érted, nem te vagy az ünnepért. 

Javaslatom a következő: nézd át a lenti takarítási tervet, idődnek és energiádnak megfelelően valósítsd meg az egyes helyiségekre vonatkozó feladatokat, az alábbi ütemezés szerint. A közös helyiségeket hagyd a végére, hiszen azokat használja mindenki, ott borul fel legkönnyebben a rend… A munkamegosztás fokozottan fontos, ha ilyen kevés időd van – szeretettel, de határozottan kérd meg a családtagokat, hogy működjenek együtt veled az otthon kívánt állapotának elérésében.

1. nap
gyerekszoba: általános takarítás, azaz a szemetesek kiürítése, por letörlése (mikroszálas kendő+ ecetes víz), ablaktisztítás, holmik helyrerakása, porszívózás.

szülői háló: ágynemű huzatolása, szellőztetése, matrac megfordítása. Ruhák szortírozása (szennyesbe, szekrénybe), éjjeliszekrény rendbe rakása, portörlés, porszívózás/felmosás.2. nap
konyha: mosogatás (akár géppel, akár kézzel), mosogató kitisztítása, munkalap letörlése, felesleges holmi elpakolása. Szekrényajtók, tűzhely letörlése, sütő kitakarítása, mikró áttörlése (belül is), csempe letisztítása.

fürdő: porszívózz fel, tisztítsd le a szanitereket és a csapokat, a zuhanykabint. Töröld le a tükröt, a csempét. Jöhet a wc (ha a fürdőben van, de ha külön, akkor is). Végül moss fel.


3. nap
nappali: rendrakás, portörlés, porszívózás/felmosás.

előszoba: úgyszintén, minden, mint ami a nappaliban.


Eszközök és kellékek

Mivel jól dolgozni csak jó eszközökkel lehet, ezért ajánlom, hogy még ha áldozattal is jár, de próbálj meg nagyon jó minőségű takarító eszközöket venni, mert hosszútávon megtérül az áruk, és sok időt megspórolhatsz a segítségükkel. 

1. Mikroszálas törlőkendők 
Legyen belőlük bőven. Megkönnyítik a takarítást, sok esetben tisztítószert sem kell használni, és ha koszosak lesznek, mosógépben moshatóak. Általában ötösével, tízesével árulják, párszáz forintért. Van durvább és finomabb, érdemes mindkét fajtából betárazni. Célszerű a kendőket szín szerint csoportosítva használni a különböző helyiségekben: pl. a pirosakat a konyhában, kékeket a fürdőben, lilákat a szobákban, és így tovább. 


2. Szivacs 
Nagy méretű szivacs kell, amellyel egyszerre nagyobb felületet át lehet törölni. 

3. Rozsdamentes fémszivacs 
Van, aki edénysúrolónak hívja, és bár nem szándékom semmilyen márka reklámozása, ezért most konkrét márkát nem írok, de van egy fantasztikus termék, akit érdekel, írjon kommentben, és válaszolok neki. Tehát olyan fémszivacsot válasszunk, ami nem karcol! 

4. Papírtörlő 
Van, amikor sokkal praktikusabb eldobható papírtörlővel felitatni a szennyeződést, mint szivaccsal vagy kendővel. Papírtörlőre mindig szükség van. 

5. Ablaklehúzó 
Ez az a bizonyos nyeles műanyag tárgy, amelynek az egyik oldalán gumicsík fut végig.
 

6. Felmosó 
Saját tapasztalatom alapján mondom: nem érdemes spórolni a felmosón. Miután szert tettem egy drágább, profi felszerelésre, lett összehasonlítási alapom: időt, energiát lehet megtakarítani a jobb eszközzel. Én a téglalap alakú, széles fejű felmosót preferálom, amelyhez a vödrön olyan kiegészítő van elhelyezve, hogy hajolgatás nélkül kimosható és kicsavarható maga a felmosó textil. 

7. Porszívó 
Nagy teljesítményű porszívót érdemes venni, hiszen ennek a szívóereje olyan, hogy gyorsan és hatékonyan lehet vele dolgozni. Volt alkalmam kipróbálni a vizes porszívót néhány hónapon át, nos, jól hangzik, hogy a por a vízben marad, de ilyen gépet csak az vegyen, aki nem felejti el minden porszívózás után kiüríteni a tartályt. Ráadásul a szívóereje nem olyan, mint a hagyományos porzsákos porszívóké. 


8. Tisztítószerek 
Nincs szükség túl sokfélére, ne dőlj be a reklámoknak. Én általános tisztítószerként egy szórófejes flakonba tett ecet és víz fele-fele arányú keverékét használom. Nem kell félni az ecetszagtól, elillan; esetleg 2-3 csepp illóolajat lehet adni hozzá, és jó illat marad utána.  A lényeg, hogy legyen egy üveg savas tisztítószer, ami oldja a vízkövet, tehát fürdőbe, szaniterekre, konyhába jól használható, és legyen egy általános. Egyedül a WC-kbe használok klóros tisztítószert, Flóraszeptet vagy Domestost, illetve a mosogatót és környékét szoktam még időnként Flóraszeptezni.

9. Gumikesztyű 
Fontos a kezünk védelme, nem szabad félvállról venni. Van, aki bírja a vastagabb fajtát, én abban nem szeretek dolgozni, viszont a nagy kiszerelésű vékonyakat szívesen használom. Drogériákban szoktam venni, de máshol is kapható. 
10. Egyebek 
Szükség lesz még: 
– szemeteszsákokra (selejtezéshez) 
– dobozokra (vagy zsákokra) az elajándékozandó holmiknak 
– rendszerezéshez bizonyára kelleni fognak kis rekeszek, dobozok, dobozkák… 


Így, hogy végigmentünk mindenen, remélem, sikerült pár ötletet adnom a hatékonyabb, gyorsabb és nem utolsó sorban jó kedvű takarításhoz, rendrakáshoz. Fontos, hogy mindig összeszedetten állj neki a dolognak, készülj fel, tervezz előre és hidd el, így könnyebben megy majd a munka!

Share:

1 megjegyzés

 1. Kedves Móni!
  Hálás lennék, ha megirnád, melyik Rozsdamentes fémszivacsot ajánlod. Már régóta keresek ebből valami jót, de még nem sikerült rátalálnom.Ha privat mailben gondoltad: novak-anna@freemail.hu

  Nagyon szeretem olvasni az irásaidat,szórakoztatóak és sok hasznos is van bennük.
  Nagyon kellemes Húsvétot kivánok!
  Anna

  VálaszTörlés

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig