2016. május 17., kedd

Befőzési 1x1

Ugyan az időjárás egyelőre nem kedvez a gyümölcs és zöldség termésnek, de ez a cikk pár hét múlva, sőt egész nyáron át nagyon aktuális lesz, hiszen a befőzési szezon még nem kezdődött el. Így viszont lesz időd felkészülni, minden már meglévő eszközödet ellenőrizni, hiányzókat beszerezni. Következzen hát a mi befőzési iskolánk első fejezete, a befőzési alapok!


1. Befőzni mindenki tud. Nem kell hozzá 50 négyzetméteres konyha, sem nagymama kor, befőzni egy kis albérlet aprócska konyhájában is, és akár tizen-huszon évesen is bátran elkezdhetitek!


2. Az alapanyag, amit a recept szerint feldolgozol mindig legyen tökéletes. Légy könyörületlen a benyomódásokkal, az esetlegesen megromlott részekkel, fekete foltokkal, hibákkal. Vágj ki minden nem tökéleteset a gyümölcsből, zöldségből!


3. A befőzés röviden: el kell távolítanod az oxigént a befőzött főzetből, el kell tüntetned az enzimeket és egyéb nem kívánatos baktériumokat, élesztő gombákat. A lényeg, hogy egy steril ételt hozz létre, és tartósítsd ezt az állapotot hő által. Ahhoz, hogy biztosra menj, a befőttes üvegeket is sterillé kell tenned. Ezt legegyszerűbben úgy érheted el, ha bepakolod az üvegeket egy hatalmas lábosba, és kifőződ őket. 10 perc lobogó, forró vízben, és minden gomba, baci eltűnik. 

4. A befőzéshez szerencsére nem kellenek drága eszközök, íme az alapfelszerelés:
 - egy hatalmas lábos, amiben ki tudod főzni az üvegeket és a tetőket.
- befőttes üvegek és rájuk tökéletesen illeszkedő fedők,
- egy csipesz, amivel ki tudod majd venni a forró üvegeket a vízből,
- egy befőtt töltő tölcsér,
- merőkanál.

5. A befőzés menete, vázlatpontokban:
- eltenni kívánt gyümölcs, zöldség előkészítése
- gyümölcs, zöldség főzési folyamatának elindítása egy lábosban
- az üvegek kifőzésének elindítása egy másik lábosban.
Amikor kész a főzési folyamat, akkor vegyél ki csipesszel egy kifőzött üveget a meleg vízből, tedd rá a befőtt töltő tölcsért, és merőkanállal töltsd meg az üveget. Az üveget töltsd teljesen tele, ne maradjon üres rész felül.
- amikor a főzet az üvegekben van, egy steril ronggyal töröld le a véletlenül melléfolyt részeket, vegyél ki csipesszel egy tetőt a forró vízből, és zárd le erősen az üveget.

6. Ahhoz, hogy az esetlegesen bent maradt, nagyon-nagyon kevés levegőt is csírátlanítsd, azaz gomba és baci mentessé tedd, fordítsd feje tetejére az üveget, és hagyd így állni 1-2 percig. Majd fordítsd vissza, tekerd papírba (jó szigetelő!), és tedd egy konyharuhákkal kibélelt dobozba, kosárba a kincseidet. Tegyél rá még egy párnát, és hagyd kihűlni őket (ez akár 24-36 óra is lehet). Amikor minden üveg teljesen kihűlt, akkor vedd ki a "dunszt"-ból. Ellenőrizd, hogy minden üveged tetején a kupak szépen vákuum alá került-e, azaz nem benyomható, hiszen "beszívta" a benti kihűlő étel. Címkézd fel, és tárold, hűvös, fénytől védett helyen.


Ha szeretnétek, nagyon szívesen megírjuk Nektek a mi legkedvesebb gyümölcsös receptjeinket, írjatok nekünk ide, a bejegyzés alá egy kommentet!

Share:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig