2016. szeptember 9., péntek

A jó tízórai és uzsonna a hatékony munkavégzés titka

Mielőtt elborzadnátok, hogy miért kell péntek délután egy hatékony munkavégzéshez kapcsolódó cikket elétek rakni, szólunk, ne tegyétek! Egyrészt a cikk nagyon tanulságos, másrészt pedig hétvégén elő tudtok készülni az olvasott tapasztalatokkal, hogy a következő, tökéletesen hatékony hétre. Fogadjátok szeretettel Iza, a 160 gramm blog írójának írását, melyben elárulja, hogy miért fontos tízóraiznunk és uzsonnáznunk is!



Ha visszatekintek az életmódváltás előtti étkezési szokásaimra és felidézem, mit műveltem akkor étkezés címszó alatt, eléggé elborzadok. Figyelembe véve a mostani táplálkozási szokásaimat, nem jövök rá, hogyan tudtam tízórai és uzsonna nélkül létezni. Összehasonlítva az akkori önmagamat a mostanival, ég és föld a különbség. 


Tízórai és uzsonna nélkül az élet

A főétkezések közötti falatozások beiktatása nálam egybeesett az életmódváltással. Előtte kétszer, maximum 3-szor ettem egy nap. Kihagytam a reggelit, inkább tovább aludtam, mert energiátlan és fáradt voltam. Az utolsó, de inkább az utolsó után pillanatban kászálódtam ki az ágyból, majd bevánszorogtam a munkahelyemre. A munka némileg elterelte a figyelmemet az éhségről, mert az undok, fárasztó partnerekkel kellett foglalkoznom. A déli harangszóval egyidőben, szinte remegve téptem fel a hűtő ajtaját és pár perc alatt felfaltam az ebédemet. Az átmeneti megnyugvás után délután 3-kor elveszítettem a koncentrációs képességemet és már csak az tudott felvillanyozni, hogy két óra múlva letelik a munkaidőm. Farkaséhesen estem haza, ahol újabb falási rohammal csillapítottam az éhségemet. Amikor elszántan fogyókúráztam és követtem az este 6 után nem eszünk szabályt, nem is ettem aznap már semmit. Sajnos akkor nem jutott eszembe, hogy nincs ez így jól. Nem akarom szépíteni, egész egyszerűen nem foglalkoztatott ez a téma, nem ezen volt a hangsúly. Meg is lett a böjtje.


Áttérés a kiegyensúlyozott táplálkozásra

Szerencsére ráeszméltem, hogy valamit rosszul csinálok. Elkezdtem változtatni az étkezési szokásaimon, először beiktattam a reggelit, később kivizsgáltattam magam és felkerestem egy dietetikust, mert a változtatástól várt eredmények elmaradtak. Kiderült, hogy még mindig magam alatt vágom a fát. Megtudtam, hogy számtalan betegség a helytelen táplálkoznak róható fel, én magam pedig veszélyeztetett vagyok a cukorbetegség kialakulásában, mert inzulinrezisztenciám van, ami a hormonrendszeremet is felborította. 

Megismertem az egészséges étkezés kritériumait, különös tekintettel a 160 grammos diétára, ami az inzulinrezisztencia miatt javasolt számomra. 



Tízóraival és uzsonnával az élet

A tanév kezdetén több olyan cikkbe is belefutottam, ahol azt hangsúlyozták, milyen fontos, hogy a gyerekek étrendjéből ne hiányozzon a tízórai és az uzsonna. Hát persze, hiszen az iskolai teljesítményhez elengedhetetlen a megfelelő táplálék, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ugyanez igaz a felnőttekre is. 

Nekem jobban megy a munka, ha szakítok időt az evésre. Tudok koncentrálni, mert nem tereli el az éhség a figyelmemet. Nyugodtabb vagyok, kedves, segítőkész, az éhség miatti ingerültség a múlté, ugyanazokat a partnereket már nem tartom undoknak és fárasztónak, pedig nem ők változtak, hanem én, mégpedig azzal, hogy beiktattam további étkezéseket az étrendembe és tudatosan választom meg az alapanyagokat. Munkába indulás előtt otthon reggelizek, majd kb. 3 órával később tízóraizom. Három órával az ebéd után elfogyasztom az uzsonnámat. 


A jó tízórai és uzsonna

Ha eltökéltük magunkat, hogy csatlakozunk a tízóraizók és uzsonnázók táborához azt is gondolhatjuk, hogy bekapni pár falatot a reggeli és az ebéd, meg az ebéd és a vacsora között nem nagy mutatvány, hiszen van egy pékség a munkahellyel szemben, de ha nincs idő oda kiszaladni, még mindig ott van a büfé, de tarthatunk is bent magunknak a szekrényben vagy a fiókban pár szelet csokit. Igen ám, de ha az célunk, hogy egészséges is legyen az a pár falat, meg kell szívlelnünk pár tanácsot. 

A legfontosabb, hogy kerüljük a hozzáadott cukrot tartalmazó, finomított alapanyagokból készült ételeket. Ezt nemcsak akkor érdemes szem előtt tartani, ha már kialakult a baj, hanem megelőzés céljából is. 

A tízórait és az uzsonnát is a szervezet inzulinérzékenységének változásához igazítom. Ez mindenkinél egyforma, de egyéni érzékenységek előfordulhatnak. 

A délelőtti órákban alacsony az inzulinérzékenység, ezért a tízóraimat úgy választom meg, hogy maximum fele legyen olyan, ami gyorsan megemeli a vércukorszintet, de nagyrészt olyan összetevőt tartalmazzon, ami lassan szívódik fel a szervezetben. 

A gyorsan felszívódó szénhidrátok fogyasztására a délutáni órák a legalkalmasabbak. Ezt igyekszem kihasználni és ekkorra időzíteni a kedvenc gyümölcseimet, vagy az azokból készült finomságokat, de sütizésre és fagyizásra is a délután a legalkalmasabb időpont. 



Az én speciális étrendem

Az inzulinrezisztencia mellett tej- és gluténérzékeny vagyok, emiatt az étkezésem az átlagosnál nagyobb körültekintést igényel. Egyik nehézség, hogy a készen kapható élelmiszerek száma kevés, ezért nagy gyakorlatot szereztem abban, hogy magamra süssek-főzzek. 

7 kedvenc tízóraim

- kókusztejbe áztatott zabpehely fahéjjal


- kókuszos kölesgolyó

- zöldségeskrémes kenyérfalatok 

- nyers sárgarépa és karalábécsíkok

- csokis-diós zabkeksz



7 kedvenc uzsonnám





- nyers gyümölcsök

- 100%-os gyümölcslé csokis-kókuszos muffinnal

- vaníliás puding



Akárhová megyek, mindig viszem magammal otthonról az ennivalót. Aki érdeklődik az egészséges étkezés iránt, könnyedén követheti a példámat, mindössze jól záródó ételhordó edényekre van hozzá szüksége és némi kitartásra az elején, amíg belerázódik. És mennyivel könnyebb dolga van annak, aki nem ételérzékeny! A gyártók közül is egyre többen vannak, akik az egészséges életmód híveinek is kedveznek a termékeikkel. 
Share:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig