2016. december 6., kedd

Puha, omlós, nagyszerű - íme a tökéletes mézeskalács receptje

Ahogy múlnak az évek, egyre inkább azt érzem, hogy a mézeskalács sütés is lassan kezd a foci szintjére emelkedni - mindenki ért hozzá, és persze mindenki szerint másképp jobb. A mi receptünk azonnal puha, omlós, de ennek ellenére, vagy pontosan ezért, nagyon könnyű dolgozni vele. Nem a mi saját kút fejünkből pattant ki, hanem anno Kugler József cukrászéból, így az övé az érdem! Süssétek meg karácsonyig minél többször, érdemes!





A mennyiség szerencsére negyedelhető, felezhető, szóval mindenki annyival álljon neki, amennyivel meg tud birkózni :)! Fél adagból is kb. 3-4 tepsi mézeskalács lesz.


76 dkg liszt
34 dkg porcukor
1 csapott evőkanál szódabikarbóna
1 csapott evőkanál fahéj
3-4 szem szegfűszeg porrá őrölve (mozsár!)
5 dkg szoba hőmérsékletű vaj
4 tojás
4 evőkanál méz

A tészta minden hozzávalóját tegyük egy nagy tálba és indulhat is a keverés, dagasztás! Hajrá! Akkor a legjobb, ha sütés előtti este elkészíted a tésztát és egy éjszaka hűtőben pihen, de rohansz, akkor is, gyúrás után folpack-ba csomagolva 1 órára tedd hűtőbe. Hidd el. Kell.

Amikor feldolgozod a tésztát, akkor kisebb adagokban tedd, amit nem nyújtasz, tedd vissza a hűtőbe. Kb. fél cm vastagra nyújtsd majd jöhetnek a vicces vagy klasszikus kiszúró formák. 

Tedd sütőpapírral bélelt tepsibe a formákat, és irány a 180 fokra előmelegített sütő! A sütő teljesítményétől függően 10-12 perc alatt készre sülnek. 10 perc után már mindenképpen tartsd a sülő sütiken a szemed!

Amikor teljesen kihűlt, akkor kedved szerint díszítheted kész cukormázzal, vagy keverhetsz sajátot, 1 fehérjével állandó keverés mellett adj hozzá 15 dkg (igen, jól írtam) porcukrot. 


Csodás adventi készülődést, és fantasztikus sülő mézeskalács illatot kívánunk Nektek!
Share:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig