2017. augusztus 18., péntek

Süss kenyeret egyszerűen - dagasztás nélkül

Sokunknak a kenyérsütésről nem az villan be elsőre, hogy egyszerű. Pedig ezzel a recepttel pofonegyszerű, akár gyerekeink segítségét is kérhetjük - és biztosak vagyunk benne, hogy tetszeni fog nekik is. Ebben a receptben nincs dagasztás és a tésztát is csak épp hogy összedolgozzuk egy kicsit. Ugye jól hangzik? Gyertek, eláruljuk tuti receptünket, a ropogós héjú, tökéletes és kevés munkával előállított kenyerünkhöz!
Amire szükséged lesz 2 kisebb kenyérhez:

- 2 db 20-22 cm átmérőjű jénai tál, fedővel vagy egy nagy 35-38 cm átmérőjű (ha nincs, akkor bármilyen tűzálló tál, aminek van teteje),
- 4 bögre (2,5 dl-es bögre) BL 80-as fehér kenyérhez való liszt
- 2 bögre langyos víz
- 1 púpos teáskanál friss élesztő
- 2 teáskanál só

A lisztet alaposan keverd el a sóval és a szárított élesztővel. Majd öntsd hozzá a vizet és keverd el, de ebbe ne fektess túl nagy energiát, csak épp hogy. Amikor ezekkel megvagy, akkor konyharuhával takard le a tálat, és hagyd állni 12 órát. Az “este megcsinál-reggel megsüt” vagy “reggel munka előtt összedob-este megsüt” változatok a nyerők :).

Amikor megkelt a kenyér, akkor egy sűrű nokedliszerű tésztát fogsz kapni, semmi kemény klasszikus kenyértésztát. Borítsd ki a tálból egy alaposan belisztezett felületre és gyúrd át a tésztát. Majd hagyd ott is pihenni egy fél órát, órácskát.


Amíg a tészta pihen, kapcsold be a sütőt 240 fokra.  A üveg jénai tálakat vajazd ki alaposan, vagy egyszerűen tegyél bele sütőpapírt. Tedd a tálakat ÜRESEN melegedni a sütőbe. 4-5 perc után vedd ki, oszd ketté a kipihent tésztádat, vagy ha egy nagy tálad van, akkor mehet egy tálba :) és tedd őket tálastul, LEFEDVE a sütőbe. 

Fontos! A tészta maga, maximum a tál harmadáig érjen! Lefedve 25-30 percet, majd fedő nélkül további 30 percet süsd a kenyered.


És gyönyörködj a végeredményben!

Az ünnepi hétvégére jó pihenést kívánunk Nektek! Ne feledjétek áruházaink nyitvatartását (augusztus 20-án minden üzletünk zárva tart), de online folyamatosan nyitva vagyunk, várunk Titeket szeretettel!


Share:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig