2018. január 13., szombat

Kuckózz be az otthonodban!

A skandinávok évről évre a boldogságról szóló felmérések élén végeznek. Pedig az északi országokra jellemző a sok sötétség és a hideg időjárás. Mi lehet a titkuk?
Erről születtek már tanulmányok, de mi összeszedtünk néhány gyakorlati tippet az egyik legnagyobb lakberendezési trendről, a dánok mágikus szokásáról, a hygge-ról.

Mi az a hygge? (Ejtése: körülbelül "húgá").

A kifejezést pontosan nem lehet lefordítani más nyelvre, de talán megegyezhetünk abban, hogy egy életstílust takar.

A dánok szerint egy kicsit lassítani kell, élvezni az apró dolgokat, kivonni magunkat az egyre gyorsuló világból, és odafigyelni egymásra és magunkra. Egy kicsit fellélegezni, félretenni a munkát és a telefont, kizárni az internet zaját.

És persze odafigyelni a kényelemre. Mivel a dán tél a mienknél sokkal hidegebb és zordabb, a dánoknak szükségük van arra, hogy otthonukból menedéket alkossanak, ahol szívesen töltik az időt, és nem érzik magunkat bezárva.

Ez a hygge egyik alapeleme, az otthoni bekuckózás. Csinálhatjuk ezt egyedül vagy családosan, a lényeg, hogy élvezzük az otthon töltött időt. Adunk hozzá pár tippet, hogy otthonod biztosan hygge kompatibilis legyen :)

A hygge bázisa


Akár egyedül, akár családdal vagy barátokkal szeretnél tartani egy hygge délutánt (mindegyik verziót nagyon ajánljuk, lehetőleg minél gyakrabban :)), szükséged van egy bázisra. Például egy nagyméretű ülőgarnitúrára, ahol mindenkinek jut hely, kényelmesen el tudtok nyúlni, filmezni, olvasni vagy társasozni.
Ez a hatalmas ülőgarnitúra most féláron elérhető a kika webáruházban, úgyhogy ha bázisra van szükséged, szuper választás :)
Az ülőgarnitúrát a képre kattintva vásárolhatod meg.

Kényelem a hidegben is


Puha pizsama, köntös, meleg gyapjú- vagy kasmírzokni és persze a puha, meleg pokróc. Egy jó takaró elengedhetetlen a hygge életerzéshez. Csak csinálj egy kávét/teát/forró csokit, végy kezedbe egy jó könyvet, dőlj el a kanapén, takarózz be, és merülj el az olvasásban :) 
Ezt a plédet mi például nagyon szeretjük.
A takarót a képre kattintva rendelheted meg.


Gyertyák mindenhol!


A kuckós hygge életerzés nem lehet teljes gyertyák és lámpások nélkül. A tűz meleg fénye megnyugtató és kellemes, kimondottan pozitív hatással van a közérzetre. Főleg, ha meggyújtasz egy-egy illatgyertyát is. Egy hosszú, gyertyafényes habfürdő, egy romantikus vacsora vagy estébe nyúló olvasás... A gyertyák mindenhez passzolnak. Figyelj viszont oda, hogy mindig eloltsd őket, ha nem vagy a szobában :)
Nagy kedvencünk ez a kis lámpás:
A lámpást a képre kattintva rendelheted meg.

Töltsd a napot az ágyban!


Emlékszel még, amikor gyermekkorodban picit beteg voltál, és otthon maradtál, egész nap csak mesét néztél, olvastál és pihentél az ágyban. Aztán persze hamar meggyógyultál, de a biztonság kedvéért kihagytál még egy-két napot :)
Érdemes időnként tartani egy ilyen napot (persze a betegség nélkül :)). Kezdd reggelivel az ágyban (például bundáskenyérrel! :)), aztán olvasgass, nézz meg egy filmet vagy néhány sorozatrészt, szundizz egyet délután, hallgass zenét, és közben igyál sok-sok teát vagy forró csokit. Jót fog tenni a közérzetednek egy ilyen pihenős nap.
Ehhez elengedhetetlen a puha ágynemű. Nekünk ez az őszi-téli darab tetszik most nagyon:
Az ágyneműt a képre kattintva rendelheted meg.
A lényeg, hogy tarts időnként egy kis szünetet, szakadj ki a mókuskerékből, és tölts minél több időt a szeretteiddel. Ha az időjárás engedi, menjetek el kirándulni, az estéket pedig néha töltsétek közös filmezéssel, társasozással, vagy csak dőljön le mindenki az ülőgarnitúrára/fotelbe olvasgatni. Süssetek-főzzetek közösen, és igyatok sok-sok teát és forró csokit (és persze kávét a reggeli órákban :))

Jó hygge-t kívánunk!

A képek forrása: NYDE, Pinterest, ElleUK, PureWow, My Bathroom Hub
Share:

Nincsenek megjegyzések

Megjegyzés küldése

© Decolady | All rights reserved.
Blogger Template Designed by pipdig